Advies
“On-stage” juiste representatie? Werk dan eerst aan de “back-stage”!
Ik ben Michelle Van Speybroeck, student sociaal-cultureel werk aan Howest Kortrijk. Ik schreef mijn bachelorproef over gender, seksualiteit en identiteit in de cultuursector, met als vraag: “Hoe kunnen we kunst en creativiteit inzetten om gender, seksualiteit en identiteit meer onder de aandacht te brengen?” Na mijn onderzoek kwam ik tot de conclusie dat vooral de organisatie zelf ervoor kan zorgen dat hun werking inclusief gebeurt. Om deze thema’s dus on-stage op een goeie manier gerepresenteerd te zien, moet er back-stage eerst gewerkt worden! Alleen zo kunnen we er volledig voor zorgen dat LGBTQ+-leden (Lesbian – Gay – Bisexual – Trans – Queer/Questioning) zich veilig en welkom voelen binnen de kunstsector. Ik heb hiervoor een aantal voorstellen:
- In plaats van man- of vrouwsymbool bij de toiletten, hang stickers/plakkaatjes die de faciliteiten in het toilet weergeven (bijvoorbeeld: hier zijn urinoirs beschikbaar of hier staat een luiertafel)
- Bij aansprekingen tot het publiek: gebruik “Dag iedereen” of “Welkom allemaal” in plaats van “Beste dames en heren” (niet iedereen voelt zich namelijk een dame of heer)
- Vraag artiesten naar hun voornaamwoorden (zij/haar, hij/hem, die/hun) en communiceer dat ook naar het publiek toe. Daarnaast is het ook belangrijk dat culturele instanties en partners dit ook doen. Zo weten zowel de artiest/kunstenaar als organisatie hoe ze elkaar moeten aanspreken.
- Stel jezelf genoeg in vraag! Dit geldt voor jou als culturele instantie, maar ook als individueel persoon! Sta stil bij bepaalde woorden die je gebruikt, bijvoorbeeld!
- Laat artiesten of kunstenaars niet enkel praten over dat ene element van hun identiteit.
Laat dit een oproep zijn naar culturele instanties om verandering te initiëren!
Hebben jullie zelf ook een tip, aanvulling of opmerking? Voel je vrij om hierop te reageren! Samen werken we naar een inclusieve samenleving.
Bij vragen, aanvullingen of bedenkingen, aarzel niet om me te contacteren via michelle.vanspeybroeck@gmail.com
Reacties (5)
Reactie toevoegen